Verantwoording
 

Het idee achter www.puntstempels.nl

Momenteel verzamel ik al jaren Nederlands Indië. Op een gegeven moment had ik alle zegels ongebruikt/postfris en gestempeld compleet (exclusief de dure foutdrukken). Dan ga je nadenken hoe je toch een “verdieping” aan je hobby kunt toevoegen. Na een collectie te hebben gekocht op een veiling, waar een deelverzameling puntstempels is opgenomen, kreeg ik de smaak te pakken om me op het puntstempel gebied verder te gaan specialiseren. Geleidelijk groeide de collectie en begon ik ook met het verzamelen van poststukken met puntstempels. Veel kennis over het gebied heb ik opgedaan via de publicaties van P. Storm van Leeuwen, P.R. Bulterman en R.A. Sleeuw. Hiernaast was ik in de gelukkige omstandigheid de collectie van Sleeuw op een veiling te bemachtigen, waardoor ik in één keer alle stempels op zegels compleet had en daarnaast een schat aan poststukken en stempeltypen. Mijn collectie was vanaf dat moment  redelijk omvangrijk en de laatste twee jaar probeer ik ontbrekende (schaarse) poststukken van de “dure” kantoren te bemachtigen. Ik berust in de gedachte dat de poststukken waarschijnlijk nooit compleet zullen raken.

Daarnaast wilde ik ook andere geïnteresseerden kunnen bereiken met mijn verzameling. De geëigende weg hiervoor is deelnemen aan tentoonstellingen etc. Met tentoonstellingen bereik je echter maar een klein publiek en ben je o.a. gebonden aan layout zaken en dergelijke. Aangezien ik beroepsmatig veel met automatisering en internet bezig ben, was al snel het idee geboren een website op te zetten over de Indische Puntstempels. De doelstellingen die ik voor ogen heb:
1. Informatie vergaren en beschikbaar stellen over de puntstempels;
2. Afbeeldingen van stempels op zegels en poststukken;
3. Compleetheid en juistheid na streven;
4. Een plek waar collega verzamelaars informatie kunnen uitwisselen;
5. Een permanente tentoonstelling over de materie.

Ik had er ook voor kunnen kiezen om een publicatie samen te stellen over de puntstempels, echter een publicatie is naar mijn mening statisch en bereikt ook maar een beperkt publiek.

Nadat ik het idee redelijk had uitgewerkt tot een plan van aanpak, kon ik beginnen met het realiseren van de website.

Domein
Als eerste moest een domeinnaam worden gekozen voor de website. Dit is heel belangrijk, want onder die naam zal de website in de toekomst bekend moeten raken. De domeinnaam www.puntstempels.nl bleek nog beschikbaar, waarna ik deze heb laten vastleggen. De website moest ook bij een zogenaamde provider worden ondergebracht. Hierbij viel de keuze op mijndomein.nl, die tegen zeer schappelijke tarieven de website op haar systemen beschikbaar stelt op het internet. De statistische gegevens van het bezoek aan de website zit ook bij het standaard dienstenpakket. Tevens kreeg ik bij mijndomein.nl de beschikking over mailadressen met het achtervoegsel @puntstempels.nl. Hierdoor kan ik ook met “eigen” mailadressen communiceren. Nu de website haar naam en plek had gekregen, kon ik gaan werken aan de echte bouw hiervan.

Techniek
Het technische platform waarmee de site moest worden gebouwd en beheerd was de volgende keuze. Hiertoe bleek uiteindelijk het softwareprogramma Microsoft Frontpage 2003 het meest geschikt. Dit programma is eenvoudig te leren, aangezien het goed aansluit bij de overige Microsoft producten. Hier had ik toch al kennis van, waardoor het “aanleren” van Frontpage snel verliep. In Frontpage heb ik allereerst een opzet gemaakt voor de startpagina, de wijze van navigeren binnen de website en een keuze voor de basiskleuren. Vervolgens heb ik sjablonen ontworpen voor de pagina’s waarop de informatie en afbeeldingen worden geplaatst. De volgende stap was het digitaliseren van de collectie.

Scannen
Het deel van mijn collectie dat benodigd was voor de website moest worden gedigitaliseerd met een scanner. Hiervoor heb ik mijn eigen computer (een standaard desktop) en scanner gebruikt (van HP). Dit scannen nam veel tijd in beslag, vooral omdat ik ervoor gekozen heb om afbeeldingen van hoge resolutie op te slaan. Deze hoge resolutie zorgt ervoor dat de kleinste details ook zichtbaar worden als de afbeeldingen via internet worden bekeken. Hierdoor kunnen de afbeeldingen ook voor studie doeleinden worden gebruikt. Naast de afbeeldingen moest ook informatie bij elkaar worden gebracht die de benodigde achtergrond kennis biedt voor de website.

Medewerking
De beschikbare informatie over de puntstempels is voor een groot deel door P.R. Bulterman en P. Storm van Leeuwen gepubliceerd. Ik heb me in eerste instantie tot hen gewend met het verzoek om gebruik te mogen maken van hun publicaties en de afbeeldingen hierin. Beide auteurs reageerden zeer enthousiast op mijn verzoek en ik kreeg alle medewerking van beiden om de informatie etc. uit hun publicaties te gebruiken. Vervolgens moest ik de informatie uitzoeken en bewerken om deze via de website beschikbaar te kunnen stellen.

Bouwen
Ik heb ervoor gekozen om iedere keer een gedeelte van de collectie te scannen. Vervolgens dit gedeelte te beschrijven en op de webpagina’s te plaatsen. Hierdoor was de website vanaf de eerste dag ook “in de lucht” en konden bezoekers al reageren. Dit leidde er toe dat spontaan twee enthousiaste collega verzamelaars, Jappie Braaksma en Leo Koning, aanboden om afbeeldingen van hun zegels en poststukken beschikbaar te stellen. Hierdoor kan ik van een aantal hiaten in mijn collectie poststukken toch afbeeldingen laten zien op de website. Hierna moest bekendheid gegeven worden aan het bestaan van de website.

Bekendheid
Om bekend te worden op internet, moest de website onder de aandacht gebracht worden. In eerste instantie was dit bij de grote zoekmachines als Google, Yahoo, AltaVista, Vinden en Ilse. Hierdoor kan de website gevonden worden als mensen zoeken op trefwoorden als: puntstempels, poststukken, Nederlands Indie, postzegels etc. Daarnaast zijn er zogenaamde portals als filatelie.startkabel.nl en filatelie.startpagina.nl. Ook hier heb ik de site aangemeld, waarna de beheerders van deze portals al snel reageerden en de website hebben toegevoegd. Verder heb ik mailadressen van verzamelaars, verenigingen en dergelijke gebruikt voor een mailing waarin ik hen uitnodigde om de website te bezoeken. Ook heb ik berichten geplaatst op de internet nieuwsrubrieken die over het verzamelen van postzegels gaan. Uiteindelijk zie ik het aantal bezoekers bijna dagelijks groeien, waarbij een aantal van hen regelmatig terugkomt.

Speciale functies
Naast de informatie en de afbeeldingen zijn er enkele speciale functies op de website. Dit zijn het zoeken binnen de website, het forum en het gastenboek. Hiervoor zijn gratis diensten beschikbaar op Internet. Door deze te gebruiken kunnen gebruikers via de website met mij en met elkaar communiceren over alle zaken betreffende het verzamelgebied puntstempels. De commerciële advertenties op de speciale functies moet ik helaas voor lief nemen, aangezien de kosten zonder advertenties voor mij te hoog zijn.

Links
Er zijn op Internet ook ander websites te vinden die interessant kunnen zijn voor de bezoekers. Daarom heb ik een speciale pagina opgenomen waar, volgens mijn mening, aanvullende informatie kan worden gevonden. De inhoud van deze websites kan uiteraard veranderen.

Huidige status
Momenteel is de website voorzien van veel informatie en afbeeldingen over de puntstempels op zegels en poststukken. Een volgende stap is het aanvullen van de "schaarse kantoren" bij de poststukken met behulp van  afbeeldingen van poststukken van andere verzamelaars. Daarnaast heb ik nog een aantal onderwerpen, waarover ik informatie in de vorm van artikelen op de website wil plaatsen. Het mooie van een website is, dat deze nooit “af” hoeft te zijn. Nieuwe informatie kan gemakkelijk worden geplaatst en correcties op fouten eenvoudig uitgevoerd.

Engelse vertaling
Op een gegeven moment nam Hans Kremer van the
American Society for Netherlands Philately contact op. Hij had een fantstisch idee om de website, waar mogelijk, te vertalen in het Engels. Hiermee was ik heel erg content, aangezien de informatie hierdoor voor een nog breder en internationaal publiek beschikbaar kwam. De samenwerking met ASNP verloopt voorspoedig en de Engelstalige website bevat steeds meer inhoud.

Routestempels
Aangezien er vanuit en naar Nederlands Indië veel gecorrespondeerd werd met andere landen, zijn er veel poststukken met zogenaamde routestempels. Deze stempels geven aan welke weg het poststuk heeft afgelegd alvorens het op de bestemming aankwam. Het aantal routestempels in de collecties was dermate groot, dat hiervoor ook een afzonderlijke website is opgezet.

Reacties
De reacties die ik tot nu toe heb ontvangen (uit de hele wereld) zijn zeer positief. Ik hoop dat er nog veel bijkomen, waarbij uiteraard ook verzamelaars met stukken die zij willen laten zien op de website (naar wens al dan niet met vermelding van hun naam).

Hans Kruse, 15-4-2007