posthistorie Nederlands IndiŽ

 

puntstempels 1874 - 1893  

 

 .

 

Deze website over posthistorie, behandelt de puntstempels (in het Engels: dotcancels or numeral cancels from the Netherlands Indies), die van 1874 tot in 1893 werden gebruikt in het voormalig Nederlands Indie. Het doel van de website is informatie te verschaffen over deze puntstempels aan de hand van afbeeldingen van zegels en poststukken.

 

Het grootste deel van de afbeeldingen zijn postzegels en poststukken met puntstempels uit mijn eigen collectie. Waar ik gebruik heb gemaakt van afbeeldingen die niet uit mijn eigen collectie komen, heb ik dat vermeld. Naast afbeeldingen van puntstempels wordt informatie verschaft aan de hand van bekende publicaties die in een bibliografie zijn opgenomen. Mijn dank gaat hierbij in het bijzonder uit naar de "Puntstempel deskundigen" bij uitstek, Peter Storm van Leeuwen en Paul Bulterman, die toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun publicaties.

 

De website is niet "af" en zal dit waarschijnlijk ook  nooit zijn. Nog steeds worden er zegels en poststukken met puntstempels gevonden die de geschiedenis aanvullen.

 

Het "laden" van de afbeeldingen en publicaties kan, afhankelijk van uw internet verbinding, enige tijd duren. Ik heb ervoor gekozen om afbeeldingen van "hoge resolutie" op te nemen en publicaties in zogenaamd "PDF-formaat". Dit zijn relatief grote bestanden waarbij de kleinste details van de afbeelding zichtbaar zijn. Daardoor kunnen de afbeeldingen en publicaties ook voor studie doeleinden worden gebruikt.

 

Ik hoop dat u veel plezier beleeft aan het bezoek aan mijn website en dat het verzamelen van de puntstempels hierdoor misschien een extra dimensie kan krijgen.

 

Met vriendelijke groet,

 

H. Kruse

retrokoers


Kottaboemi

Afbeelding van Nederlandse
puntstempels

 


Rantau-Prapat

 

    

 

 

Member of:

 

 .

Parkflat Schollevaar .

.

 

.

.